چین نمونه‌های خاک ماه را به زمین آورد

شب گذشته، کپسول دربردارنده‌ی خاک و سنگ‌های ماه با فرود در ناحیه‌ی مغولستان داخلی در چین، مأموریت پیچیده‌‌ی چانگ‌ای ۵ را به پایان رساند.

رسانه‌ی دولتی چین تأیید کرد که نخستین مأموریت این کشور برای آوردن نمونه از خاک ماه به‌تازگی به ‌همراه محفظه‌ای حاوی سنگ‌های قمری به زمین بازگشته است. کپسول شامل نمونه که فضاپیمای چینی دو هفته‌ی پیش آن را از سطح ماه برداشت کرده بود، شب گذشته پس از عبور از جو زمین با چتر نجات در ناحیه‌ی مغولستان داخلی فرود آمد.

فرود کپسول، پایان مأموریت قمری به‌شدت پیچیده‌ی چانگ‌ای ۵ را رقم زد. این مأموریت چهارم آذر پرتاب شد و مجموعه‌ای متشکل از چهار فضاپیمای رباتیک را روانه‌ی مدار ماه کرد. ۱۱ آذر، دو فضاپیما شامل سطح‌نشین و ماژول صعود روی سطح ماه فرود آمدند تا نمونه‌هایی از سنگ‌های قمری برداشت کنند. به‌ محض آن‌که مواد کافی جمع‌آوری شد، صعودگر از روی ماه برخاست و نمونه‌ها را تا اتصال به فضاپیمای مدارگرد با خود حمل کرد.

مراحل ماموریت قمری چانگ ای ۵

سپس سفر بازگشت به زمین آغاز شد. ماژول صعود نمونه‌ها را به فضاپیمای دیگری منتقل کرد که در مسیر بازگشت به خانه قرار داشت. شب گذشته، کپسول حاوی نمونه درون جو شیرجه زد و در نهایت با چتر نجات روی زمین فرود آمد. فرود کپسول مأموریت چانگ‌ای ۵، چین را پس از ایالات متحده و شوروی به سومین کشوری تبدیل کرد که نمونه‌های ماه را به زمین ‌آورده است. درواقع آخرین بار شوروی با مأموریت رباتیک لونا ۲۴ در سال ۱۹۷۸ موفق شده بود سنگ‌های قمری را به زمین بیاورد.

پس از فرود، مقام‌های چینی موقعیت کپسول را شناسایی و آن را به‌سرعت به آزمایشگاه منتقل کردند. چین امیدوار است حداکثر ۴ کیلوگرم مواد از ناحیه‌ای کاوش‌نشده از ماه به‌ نام «اقیانوس طوفان‌ها» جمع‌آوری کرده باشد. این بخش از سطح قمری بسیار هموارتر از دیگر نواحی است و دانشمندان گمان می‌کنند سنگ‌های آنجا در اثر فعالیت اخیر آتشفشانی یک‌دست شده‌اند. مطالعه‌ی این مواد در محیط آزمایشگاه می‌تواند از تکامل ماه و همچنین کل تاریخچه‌ی پیچیده‌ی منظومه‌ی زمین و ماه درک بهتری به دانشمندان بدهد.

بایگانی شمسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

حضور اعضای انجمن نجوم اردبیل در کنفرانس بین المللی موزه‌ها در دانشگاه محقق اردبیلی

دکتر سالار عباسوند و صداقت به نمایندگی از انجمن نجوم آسمان سبلان اردبیل در اولین کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها که در پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳ در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار گردید
ادامه مطلب

دانش آموزان مدرسه راهیان صادق اردبیل به همراه دبیران از دفتر انجمن نجوم اردبیل (آسمان سبلان) بازدید کردند

این برنامه با سخنرانی مختصر در مورد معرفی انجمن نجوم اردبیل، تاریخچه و فعالیتهای ان آغاز شد. در ادامه برنامه آقای سالار عباسوند و آقای علی اردیبهشتی به سوالات نجومی دانش آموزان پاسخ دادند. در انتهای برنامه با استفاده از فیلتر متصل به تلسکوپ، رصد لکه های خورشیدی انجام شد.
ادامه مطلب